Film / Filmfestivaler

Världens 5 mest prestigefyllda filmfestivaler

Har du liksom jag alltid undrat vilka de mest prestigefyllda filmfestivalerna är? Då kan du sluta undra och fortsätta läsa listan nedan så kommer du få all info du behöver för att känna dig väl informerad om de mest prestigefyllda filmfestivalerna.

Jag tog mig tiden nu under eftermiddagen att djupdyka vilka som är väldens mest framträdande filmfestivaler, eftersom film är ett av mina stora intressen, och jag drömmer om att en gång besöka åtminstone ett par av dessa festivaler.

5. Berlinale filmfestival

Berlinale, Berlins filmfestival. Denna filmfestival hamnar på plats fem på grund av att det är en av de allra största filmfestivalerna i världen. Här delas bland annat ut Silverbjörnen och Guldbjörnen. Guldbjörnen har delats ut sen 1951 är Berlinales finaste pris. Sedan 1956 delas det ut av en internationell jury och på så vis ges ännu mer tyngd i priset. Staden Berlin har en björn som symbol och därav namnet Guldbjörnen. Bland annat uppmärksammades 1957 regissören Sidney Lumet för sin klassiska ”12 edsvurna män” (12 Angry Men) och vann en Guldbjörn. Förutom ”12 edsvurna män” har även Ingmar Bergman vunnit en Guldbjörn för bästa film, 1958 med ”Smultronstället”.

4. Sundance Film Festival

På fjärde plats befinner sig Sundance Film Festival, som är en unik festival med tanke på att det är en filmfestival för independentfilm eller oberoende filmer. Med detta menas att filmen har skapats utan konventionellt filmstöd och marknadsföring eller av ett mindre bolag. I USA anses en independentfilm var en film som har gjorts av något annat bolag än de sex största (The Majors). Exempelvis tillhör ”Sagan om ringen” kategorin independentfilm.

3. Toronto filmfestival

Toronto filmfestival kommer på tredje plats på grund av den enorma dragningskraft festivalen har. Det uppges komma ca en halv miljon åskådare varje år till filmfestivalen. Festivalen hålls givetvis i Toronto och brukar dra igång någon gång i mitten av september. Toronto filmfestival 2016 hölls i december och priset för bästa film gick till ”La La land” som regisserades av Damien Chazelle. Huvudrollerna gjordes av Ryan Gosling och Emma Stone och filmen går under kategorierna musikalisk film, drama och romantik. Kortfattat handlar filmen om ett ungt par som faller för varandra, där Ryan Gosling spelar en musiker och Emma Stone en blivande skådespelare.

2. Filmfestivalen i Cannes

Filmfestivalen i Cannes är troligtvis den mest kända i världen och hamnar nog på första plats på många andra listor. Första festivalen hölls 1946 och hålls i Cannes, en stad som ligger på Franska rivieran. Festivalen hålls vanligtvis i maj och 2016 hölls den mellan 11:e och 22:a maj och det var den 69:e upplagan av festivalen. Denna festival är också mest uppmärksammad i media och många kända ansikten passar på att dyka upp då det är dags för festival. De mest kända priserna som delas ut under Filmfestivalen i Cannes är följande; Palme d’Or, Grand Prix, Queer Palm, Caméra d’Or, och Prix Vulcain.

1. Filmfestivalen i Venedig

På nummer ett återfinns filmfestivalen i en av världens vackraste städer, nämligen Venedig. Detta är filmfestivalernas Rolls Royce och ingen kan klandra en om den befinner sig på plats ett på topplistan. Filmfestivalen i Venedig är världens äldsta filmfestival och hölls redan 1932 för första gången. Den hålls på ön Lido i Venedig, Italien varje år, antingen sent i augusti eller tidigt i september. Det är biografen Palazzo del Cinema på Lungomare Marconi som visar alla filmer.

Författare

info@frokenmarkvardigochkarriaren.se